Cara Simpan Ikan Pekasam

Cara Cara Buat Ikan Lengat Paling Sedap Rasa Lemak Tahan Lama Tak payah nak rebus air. Yang mana nak buat tapi tak sempat nak buat sekarang simpan dulu resepi ini untuk rujukan akan datang.


Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade

Unduh sebagai PPTX PDF TXT atau baca online dari Scribd.

. Tutup rapat dan simpan dalam peti sejuk bahagian bawah semalaman. Your Cart is empty. Cara goreng pun perlu gunakan api yang kecil je supaya masak sekata.

Jemur tu anggaran selama 1 jam 2 jam. Food Beverage Groceries. Ikan pekasam memang sedap dan menggiurkan di makan dengan nasi panasrasa isi ikan yang sedikit lembik.

Selepas 14 hari keluarkan ikan dan basuh toskan dan kemudian gaulkan dengan lebihan beras goreng yang digunakan pada mula-mula proses gaul dilakukan. Mesti ada ikanbiasa org guna ikan air tawar 2. Ikan Pekasam jeruk ialah satu cara di mana ikan akan di jeruk menggunakan asam keping dan garam kasar yang secukupnya ataupun menggunakan beras yang di sangai bertujuan untuk mengawet ikan supaya ianya boleh bertahan untuk di simpan lama.

CARA PENYEDIAAN IKAN PEKASAM TENGGIRI. Gaul dengan ½ cawan garam halus dan masukkan ke dalam bekas berpenutup. Tak perlu lauk lain makan panas-panas goreng ikan dan masukkan bawang lada merah atau hijau sebagai hiasan.

Cara membuat Resepi Ikan Pekasam Bahan-bahan Resepi. Selama proses fermentasi bekasam. Anggaran saiz 2 inci setiap bahagian.

Lepas dah garing baru masukkan ikan pekasam. Tutup rapat dan simpan dalam peti sejuk bahagian bawah semalaman Onde Onde Cara Membuat Resepi Ikan Pekasam. Siang dan bersihkan ikan.

Garam halus secukupnya untuk tabur selepas disalut beras. Berikut adalah alat dan bahan membuat Bekasam. Jumlahnya agak-agak cukup untuk salut ikan.

Categories See All School Office. Siang dan bersihkan ikan. Ada yang suka sekali kepala.

CARA MEMBUAT IKAN PEKASAM HOMEMADE Fermented Pekasam Fish Resepi Chef Alexiswandy. Diunggah oleh Hannan Felicia. Tandai sebagai konten tidak.

Puas hati dapat makan panas-panas lepas goreng ikan tu masukkan. Bungkus dan simpan lagi selama dua minggu kerana secara keseluruhannya proses menyimpan ini akan menghasilkan flavor aroma dan rasa ikan pekasam tersebut. Gaul dengan ½ cawan garam halus dan masukkan ke dalam bekas berpenutup.

Tapi sebenarnya lebih sedap kalau goreng hirisan bawang dan cili sehingga garing dulu. Garamgaram kasar halus pun boleh Sukatan garam ni biasa orang buat sekilo ikan seratus gram garam. Garam 2 sendok makan.

Pilih ikan yang anda gemar jika tiada stok ikan lampam. Satar Ikan Cara Buat Satar Ikan Bakar Dengan Pemanggang Ajaib SahajaAssalamualaikum wbtHai everybodayalways have a very nice dayhttpsyoutube1po3. Cara goreng ikan pekasam ni ikut resepi apa yang anda suka.

As you know today I show you how to fermented fish with. Kalau balik kampung memang seronok buat ikan pekasam. Toples dengan tutup yang kencang.

Simpan secara bertutup dan tidak beku selama 2 atau 3 minggu Pekasam Ikan Puyu Resepi Asli Mak Siah 150gm Shopee Malaysia. Mula-mula sekali bersihkan ikan. Makan pula dengan ikan kering atau ikan pekasam goreng.

Kalau mak ayah kita ada dekat rumah atau kita di rumah mak ayah memang seronok buat ikan pekasam ni. Larutkan 12 cawan garam kasar dengan 3. Resipi Ikan Pekasam.

Siang dan bersihkan ikan. Kemudian jemur ikan di bawah panas matahari. Help line 603 2779 4184.

Sangai beras dengan api sederhana. Menurut hasil penelitian bahwa Bekasam diduga mempunyai aktivitas antihipertensi karena terbentuknya peptida bioaktif hasil degradasi protein ikan. Tutup rapat dan simpan dalam peti sejuk bahagian bawah semalaman.

Kepala boleh dibuang atau tidak. Ikan kemudikair tawar 12 kg. Sebaiknya simpan ikan pekasam ni dalam peti ais supaya lebih tahan lama.

MENU ISTIMEWA di Malaysia Lebihan ikan yang ditangkap semasa menjala memancing biasanya ikan darat akan diperam menjadi PEKASAM mengikut resepi dan ola. Attribution Non-Commercial BY-NC Format Tersedia. Beras tidak perlu basuh.

Malaysian Ringgit RM Malaysian Ringgit RM Total Visitor. 0 penilaian 0 menganggap dokumen ini bermanfaat 0 suara 137 tayangan 30 halaman. Tutup rapat dan simpan dalam peti sejuk bahagian bawah semalaman.

Siap tapau bawa balik ke bandar lagi. Ikan Pekasam Processing The Worst Smelling Fish Cara Packing Ikan Pekasam ½ cawan garam halus. 3kg ikan lampan atau ikan sungai 3 cawan beras 2 genggam garam kasar Asam keping.

2-3 keping asam gelugur. Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni. Beras sangai dan tumbuk.

1Setelah ikan siap di bersihkan masukkan garam anggaran 1 kilo ikan. Simpan Simpan IKAN PEKASAM PPT Untuk Nanti. Pekasam Daging Pekasam Ikan Kembung Pekasam Fillet Talapia Pekasam Ayam Pekasam Lampam Pekasam Kambing.

Biasanya kan kalau makan ikan siakap sweet sour memang kalau boleh nak yang ikannya rangup-rangup gitu.


Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade


Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade


Diy Ikan Pekasam Mudah Tapi Sedap Umpan


Resepi Pekasam Ikan Gelama Tahan Lama Iluminasi


Cara Mudah Buat Pekasam Tongsan Loma Umpan


Cara Buat Ikan Pekasam Homemade Guna 4 Bahan Ni Jer Rupanya Kongsi Resepi

Comments

Popular posts from this blog

別れ たばかり の 女性

Cleanliness is Next to Godliness Meaning